Vizsgáljuk meg közelebbről a műanyaghulladék elleni harc innovatív módszereit…

Vizsgáljuk meg közelebbről a műanyaghulladék elleni harc innovatív módszereit…

Eredeti cikk itt található: https://hu.lush.com/article/muanyagok-alternativai

A “műanyag” szó mára felér egy káromkodással. A környezetszennyezés, az olcsó, tömegtermeléssel gyártott termékek, az elrontott plasztikai műtétek és a féktelen fogyasztás jut róla eszünkbe. Pedig amikor Leo Baekeland a 20. század elején feltalálta, a modern műanyag forradalmi áttörést jelentett. Az addig használt üveggel és fémekkel szemben a műanyag strapabíró és olcsó volt – nem horpadt be és nem tört össze. Elpusztíthatatlannak tűnt.

Baekeland első találmánya, a nevét viselő bakelit volt az első szintetikus műanyag. Fosszilis üzemanyagokból készült, nem pedig növényi vagy állati származékokból, mint az évszázadok óta használt cellulóz vagy gumi. Ezekhez a természetes anyagokhoz hasonlóan a szintetikus műanyagok is nagy méretű molekulák, ún. polimerek láncolataiból állnak. A polimerek láncolata bármilyen formát felvehet. A bakelitet hamarosan más szintetikus műanyagok követték, például a szintén forradalminak számító poliészter és nejlon, a polisztirén, a polietilén és a polietilén-tereftalát (PET), melyek ma is általános csomagolóanyagnak számítanak.

Ugorjunk előre 2017-be: napjainkban több százezer különböző polimer létezik, melyek legnagyobb része olajból vagy gázból készül. Egykor egekig magasztalt erényük, a tartósság jelenti a vesztüket: a műanyagok lebomlásához évezredek kellenek. Nem véletlen, hogy nagy részük a Föld óceánjaiban köt ki.

Egyes gyártók – köztük a Lush is – keményen dolgoznak a szintetikus műanyagok megfelelő alternatívájának megtalálásán, legyen szó akár lebomló polimerekről, akár újrahasznosításról.

A Lushnál a lehető legkevesebb csomagolás felhasználására törekszünk, és ahol csak lehet, a pucér termékeket támogatjuk. Ha mégis kénytelenek vagyunk műanyag csomagolást használni, nagy gondot fordítunk rá, hogy újrafelhasználható vagy újrahasznosítható legyen. Fekete tégelyeink 100 százalékban újrahasznosított polipropilénből készülnek, melynek egy részét megvásároljuk, egy részét pedig Greenhub nevű üzemünkben magunk készítjük a vásárlók által visszajuttatott tégelyekből.

“Az elmúlt 12 hónapban 7 tonnánnyi fekete tégelyt juttattak vissza hozzánk, hogy újrahasznosíthassuk őket” – mondja Suzy Hill, a Lush Earth Care csapatának tagja.

Minden palackunk a polietilén-tereftalát (PET) nevű műanyagból készül, melyet 100 százalékban újrahasznosított (PCR) műanyagból gyártanak. A fürdőbombáink készítéséhez használt PET formákat is újrahasznosítjuk.

“Az általunk használt anyagok, nem csak újrahasznosíthatók, de maguk is újrahasznosítottak”, mondja Giles Verdon, a Lush csomagolásmérnöke. “A fürdőbombák készítéséhez használt bombákat PET-lapokból készítjük. Jelenleg azon dolgozunk, hogy kitaláljuk, hogyan tudnánk kimosni és újrahasznosítani őket, hogy ismét fürdőbomba-formaként használhassuk. Nem ülünk a babérjainkonm, folyton új kihívásokat keresünk.”

Előrelépések a műanyagok terén

Az első műanyagok természetes anyagokból készültek, és ma is dolgoznak feltalálók, akik természetes források felhasználásával igyekeznek új alternatívákat találni. Az Ananas Anam Ltf. nevű, úttörő textilvállalat Piñatex néven forgalmaz fenntartható, természetes textilt,mely az ananászfa leveleinek rostjaiból készül. A rostok a Fülöp-szigetekről származnak, ahol a szüret melléktermékeként tekintenek rájuk, és szemétre dobják őket. Az anyagot hét év alatt fejlesztette ki Dr. Carmen Hijosa, az Ananas Anam Ltd. vezérigazgatója. Gyártásához nem szükséges plusz földterület, víz, műtrágya vagy permetezőszer. Eladásából a Fülöp-szigeteki termelők is részesülnek. Amellett, hogy vegán és a természetben is lebomlik, a Piñatex környezetbarát alternatívát kínál a műbőr helyett. A műbőr gyakran olyan petróleum alapú műanyagokból készül, mint a PVC vagy a poliuretán.

“A Piñatex célja, hogy betöltse azt az űrt a piacon, ami a valódi bőr és a petróleum alapú textilek közt tátong”, mondja Dr. Carmen Hijosa. Már az adidas és a Camper is készített Piñatexből cipőt, és a Po-Zu etikus sportszergyártó is felhasználta egy új, vegán cipőkollekcióhoz. “A Piñatex mára teljes jogú anyaggá vált”, mondja Dr. Hijosa.

A műanyaghulladék elleni harc másik élharcosa egy kis floridai sörgyár, a Saltwater Brewery. A New York-i We Believers reklámügynökséggel közösen megalkották a hatos csomagokat összetartó, 100 százalékig lebomló, komposztálható, ehető, műanyagmentes gyűrűt, mely a búza és árpa sörgyártás során fel nem használt részeiből készül. Az óceánba kerülve az ehető sörtartó gyűrűk órákon belül lebomlanak, ellentétben a hagyományos műanyaggyűrűkkel, melyek veszélyt jelentenek az élővilágra, hiszen fulladást vagy éhhalált is okozhatnak, ha az állatok beléjük akadnak – pedig ezek is alacsony sűrűségű polietilénből (LDPE) készülnek, melyek napfény hatására 90 nap alatt lebomlanak. Ha a nagy sörgyárak is átveszik a Saltwater Brewery által feltalált technológiát, a gyártási költséget csökkennek, így a műanyag méltó kihívóra talál. Peter Agardy, a Saltwater Brewery márkaigazgatója így vélekedik: “Nagy befektetés volt ez egy kis sörfőzdének, melyen halászok, szörfösök és a tenger szerelmesei alapítottak”. Chris Gove, a sörfőzde igazgatója hozzáteszi: “Reméljük, sikerül rávennünk a nagy neveket, hogy csatlakozzanak hozzánk.”

Egyes nemzetközi márkák a bioműanyagok kifejlesztésén dolgoznak, melyek élesztőgomba segítségével alakítják át a cukornádat etilénné, polietilénné és PET-té. A Lush nem kíván csatlakozni hozzájuk. “Nem rajongunk az ötletért, mert a gyártáshoz felhasznált élelmiszert az éhezőknek is adhatnánk”, mondja Giles Verdon. Mi inkább csökkentjük a felhasznált műanyag mennyiségét, és újrahasznosítjuk azt, amire szükségünk van. Ez az elv vezérel számos nemzetközi mozgalmat is.

  • A Haitin működő Thread International az utcákról és a csatornákból származó műanyag palackokat alakíja át fenntartható anyaggá. Az anyag, mely 50 százalékban újrahasznosított PET-ből készül, mára a Timberlake, a Kenneth Cole és az ausztrál Kelly Lana háztartási lánc termékeiben is megtalálható.
  • Az adidas a Parley for the Oceans nevű céggel közösen készített sportruházatot az óceánban található műanyagból. Az így készült cipők felsőrészét az óceánban talált műanyagszálakból varrták, talpukat pedig újrahasznosított poliamid és illegális mélytengeri halászhálók felhasználásával, 3d-nyomtatóval készítették.
  • A ReFleece kiegészítőnek alapanyaga egy új típusú filc, melyet újrahasznosított textilből és műanyag palackokból készítenek egy alacsony energiájú gyártási folyamat során.
  • A Pilot által gyártott Bottle-2-Pen zselés toll az első a világon, melyet újrahasznosított műanyag palackokból készítettek – ráadásul 100 százalékig utántölthető.
  • A Blue Planet Eyewear környezetbarát napszemüvegeket készít újrahasznosított műanyagból és fémből.

Hétköznapi alternatívák

A nagy cégek keményen dolgoznak a műanyagok alternatíváinak kifejlesztésén, de magánemberként is sokat tehetünk a hulladék mennyiségének csökkentése és az újrahasznosítás érdekében. Arra buzdítjuk vásárlóinkat, hogy papírcsomagolás helyett használjanak kendőcsomagolásokat az ajándékokhoz. Egyrészt szebbek a hagyományos csiomagolópapírnál, másrészt újra és újra felhasználhatók. Egyes kendőcsomagolásainkat a Greenspun nevű anyagból készítjük, mely 100 százalékban újrahasznosított PET palackokból készül. Vannak régi sálakból készült kendőink is.

Az újrahasznosítható kávéspoharak és vizespalackok használata fontos lépés. A Recycle Now kampány során gyűjtött adatok alapján az átlagos Egyesült Királyságbeli háztartás 480 műanyag palackot használ évente, melyek közül mindössze 270-et hasznosít újra. A Cardiffi Egyetem kutatása szerint naponta hétmillió kávéspoharat dobnak ki az Egyesült Királyságban, melynek mindössze 1 százalékát hasznosítják újra – főleg azért, mert a papírpoharakban található műanyagszalag nehezen újrahasznosítható. Számos kávézó bevezette már az újratölthető kávéspoharakat, és kapható környezetbarát bögre is. Az Aladdin Earthscapes olyan bögréket, palackokat és ételtartókat gyárt, melyek egy eCycle nevű újrahasznosított műanyagból készülnek, így a termék bármikor újrahasznosítható.

A papírból és fémből készült szívószálak használata – vagy az, ha egyáltalán nem használunk szívószálat – szintén fontos lépés. Az Eco Cycle nevű amerikai cég szerint naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak el az Egyesült Államokban. Használat után a szeméttelepre vagy az óceánokba kerülnek, ahol a tengeri teknősök orrába szorulhatnak vagy felsérthetik a pingvinek hasát. Egyes angol pubok és éttermek már csatlakoztak a Straw Wars kampányhoz, melynek keretein belül vállalják, hogy felhagynak a szívószálak árusításával – vagy csak külön kérésre adják ki őket.

A műanyaghulladék mennyiségének csökkentésére irányuló kampányok működnek: 2015 októberétől mindegy nagy brit áruház köteles 5 pennyt kérni az egyszer használatos szatyrokért. Azóta a felhasznált szatyrok száma csaknem 80 százalékkal csökkent. 2016-ban Kalifornia lett az első amerikai állam, amely teljesen betiltotta a műanyag szatyrokat, és 2020-tól olyan országok követik majd a példáját, mint Kenya, Kína, Bangades, Ruanda, Macedónia és Franciaország.

Csatlakozz hozzánk, és próbálj meg kevesebb műanyaggal élni. Megéri!

Válasz